risenta 1d

Visste du att hampa är en ört och dess frukt är en liten nöt som kallas hampafrö? Dessa små frön har en nötig smak och är fulla med protein, omega-3 och fosfor. #gulipedia #risenta

Glutenfritt knäcke med apelsin och kummin

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Häll över fingervarmt (37°grader) vatten och rör runt tills jästen löser upp sig. Blanda ner sirap, kummin, salt och skalet från en apelsin. Blanda ner allt mjöl och psyllumhusk till en jämn deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° grader. Häll ut degen och dela upp den i fyra delar. Kavla varje del mellan två bakplåtspapper så tunt som möjligt. Nagga den utkavlade degen med gaffel och strö över sesamfrö. Grädda på 225° grader, gärna med grillfunktionen på ugnen i 7-8 minuter eller tills knäckebrödet fått fin färg. Stäng av grillen och sänk värmen till 100° grader och torka knäckebrödet i ca 45 minuter. Låt svalna på ett galler.

Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 apelsin
  • 1 tsk kummin
  • ½ tsk salt
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl durramjöl
  • ½ dl psyllumhusk
  • svarta eller vita sesamfrön till garnering