Välkommen Bönlasagne, vår kanske allra mest efterlängtade nyhet. Lasagneplattorna är ekologiska, helt glutenfria och självklart supergoda. #gulanyheter #risenta

Risenta 15 timmar sen

Sugen på en utmaning? Risenta är med och sponsrar Stockholm Tunnelrun och vi har 10 startplatser att dela ut. För att tävla måste du vara över 18 och skriva en kort motivering i kommentarsfältet. Vi väljer ut 10 vinnare på onsdag 1 mars. Sista anmälningsdatum för vinnarna är 3 mars. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till!

Risenta 4 dagar sen

Vad är #engodaremorgon för dig? Vår nya granola är ekologisk, supergod och helt utan tillsatt socker.

Risenta <3 löpning

Träning och Risenta går i hand i hand, oavsett hur du väljer att röra på dig hejar vi på med naturlig och god energi. Risentas samarbete med Tjejmilen är inne på sitt nionde år och i år lägger vi till ett lopp på repertoaren, världens största halvmarathon, Göteborgsvarvet! Längre, fler löpare och en i en ny stad för oss, en riktig utmaning. 

Tack till alla duktiga tjejer som sprang Tjejmilen, vi önskar er en bra start inför löpåret. Ta del av våra tips som får dig att hålla motivationen uppe under hela året. Emma som är vår löpcoach hälsar att ni som sprang kämpade väl och hoppas att ni håller igång hela året samt sätter nya mål. Se Tjejmilen-filmen här.

Emma

Resan börjar här!

Att springa en mil är en utmaning, nybörjare som erfaren är det tufft för kroppen att ta sig runt och kräver förberedelse för att du ska kunna nå just ditt önskade mål. Med dessa verktyg kommer du klara fixa det! 

Sätt dina mål!

Mål är nyckeln till förändring. Det handlar om att våga drömma och skapa en drömbild som är stark nog att ta dig till målet, så vad är din dröm? Här har jag gjort ett exempel, inspireras och gör din egen målplan!

Smart mål

Gör målet utmanande men realistiskt. Ett för högt mål kommer att kännas omöjligt och motivationen tryter lätt, med ett för lågt mål blir du uttråkad. Samtidigt är det viktigt att våga drömma för att nå de realistiska målen. Så för att du ska få ut så mycket som möjligt och verkligen lyckas med ditt mål gäller det att skapa en strukturerad målplan.

Här har jag gjort ett exempel, rita av den och fyll i din egna målplan.

SMART_Tabell

veckoschema för nybörjare

Vill du börja löpträna? Tag hjälp av veckoschemat för att komma igång. 

Vecka 1 Pass 1:

Distans
2 min jogg varvat med 2 min rask gång. Upprepa 4 gånger. 
Pass 2:

Distans 
2 min jogg varvat med 2 min rask gång. Upprepa 6 gånger
Pass 3:

Långpass
Rask gång 60 minuter och lägg in minst 8 stycken joggintervaller på 2 minuter.
Vecka 2 Distans
3 min jogg varvat med 2 min rask gång. Upprepa 4 gånger.
Distans 
3 min jogg varvat med 1 min rask gång. Upprepa 4 gånger.
Långpass 
Rask gång 60 minuter och lägg in minst 6 stycken joggintervaller på 3 minuter.
Vecka 3 Distans 
4 min jogg varvat med 2 min rask gång. Upprepa 4 gånger.
Distans 
4 min jogg varvat med 1 min rask gång. Upprepa 4 gånger.
Långpass 
Rask gång 60 minuter och lägg till minst 6 stycken joggintervaller på 4 minuter.
Vecka 4 Distans 
5 min jogg varvat med 2 min rask gång. Upprepa 4 gånger.
Distans 
5 min jogg varvat med 1 min rask gång. Upprepa 4 gånger.
Långpass 
Jogga 2 km. Gå 1 km. Jogga 2 km
Vecka 5 Distans 
2 km jogg. 1 km rask gång. 1 km jogg.
Distans 
2 km jogg. 1 km rask gång. 2 km jogg.
Långpass 
2 km jogg. 2 minuter gång. 2 km jogg.

veckoschema för van motionär

Löptränar du redan men vill kanske variera passen och nå högre mål? Följ veckoschemat nedan för roligare träning.

Vecka 1 Pass 1:

Distans
20 min sammanhållen jogg.
Pass 2:

Distans
25 min sammanhållen jogg.
Pass 3:

Långpass
45 min sammanhållen jogg. Behöver du avbryter du bryter du av med korta sträckor rask gång.
Vecka 2 Distans
25 min sammanhållen jogg.
Distans
25 min sammanhållen jogg.
Långpass
50 min sammanhållen jogg. Bröt du av med gång förra veckan håller du dig till 45 minuter och försöker länga på joggdistanserna.
Vecka 3 Distans
30 min sammanhållen jogg.
Distans
25 min sammanhållen jogg. Gärna i terräng.
Långpass
55 min sammanhållen jogg. Bröt du av med gång förra veckan håller du dig till 50 minuter och försöker länga på joggdistanserna.
Vecka 4 Distans
30 min sammanhållen jogg.
Distans
35 min sammanhållen jogg. Gärna i terräng.
Långpass
60 min sammanhållen jogg. Bröt du av med gång förra veckan håller du dig till 55 minuter och försöker länga på joggdistanserna.
Vecka 5 Distans
30 min sammanhållen jogg.
Distans
40 min sammanhållen jogg. Gärna i terräng.
Långpass
65 min sammanhållen jogg. Bröt du av med gång förra veckan håller du dig till 60 minuter och försöker länga på joggdistanserna.

 

Håll motivationen uppe!

Du har kommit igång med motionerande och lagt en bra grund till rutin i vardagen. Nu är det dags att bibehålla den också! Oavsett hur rolig och spännande din nya träning är så kommer det dagar som lust och/eller tid för träning saknas. Här kommer några tips och förlag till dig att plocka fram när det krisar.

Jag har inte tid på grund av:

Jobbar länge. Slå ihop transport- och träningstiden. Löp till och/eller från jobbet/skolan. Om du har långt dit och åker kollektivt. Kliv av några hållplatser tidigare och spring sista biten.

Reser mycket. Ta med dig löparskorna! Du kan löpa var och när som helst. Ett perfekt tillfälle att kunna utforska ditt resmål. Du kan också passa på att utnyttja hotellets träningsanläggning.

Hushållet/Familjen. Laga din mat smart genom att sätta på långkok eller gör snabb nyttig mat som ger dig mer tid till att träna. Du kan också ställa väckarklockan en timme tidigare på morgonen för att hinna med dagens träning. Det ger massor av energi yill resten av dagen och du slipper dessutom tänka på att du måste träna på kvällen. Eller varför inte involvera familjen i träningen och göra en kul grej av det tillsammans? Du kan t.ex. skaffa en babyjogger eller låta barnen cykla/rida/åka inlines medan du springer. Fantasin har ingen gränser!

Jag har inte lust på grund av:

Det sker ingen utveckling. Kom ihåg att ha tålamod! Förvänta dig inte resultat på bara några dagar. Det tar tid att komma iform. Följ träningsschemat och var noga med att INTE gå ut för hårt. Det kan också vara lätt att lämna sina framsteg bakom sig och därmed glömma bort hur mycket man faktiskt har utvecklas. För att inte glömma bort, skriv en träningsdagbok! I den noterar du dina resultat för varje träningspass och kan sedan gå tillbaka för att se din utveckling dagar som denna. Idag finns det bra sajter som du kan använda dig av (som t.ex. funbeat.se eller jogg.se).

Det är så mycket att göra. Nu är det nästan helt avgörande hur du prioriterar tiden för din träning. Annars tryter motivationen superlätt på grund av jobb, familjesysslor, tidspress, socialt umgänge med vänner
m.m. som kommer i mellan. Ett tips är att se träningen som ett andra jobb. Ett jobb struntar man inte i att gå till bara för att man är lite trött och hängig en dag eller har andra bättre saker för sig så som att t.ex. åka och handla trädgårdsmöbler.

Jag orkar inte. Det kanske regnar och blåser ute. Du känner dig inte alls motiverad till att gå ut och springa utan soffan och TV:n känns mer lockande. Det är helt okej att känna så! Ett tips är att ta vara på tillfället och utför löpstyrka (övningar hittar du i föregående mail). Varför inte under TV-tittandets pauser, de är ju ändå inte roliga och rätt många. Så varje gång det kommer en paus, gör en tabata-intervall med övningarna.

Inspiration till löpningen

Prioriterar du bort löpträningen på grund av tidsbrist? Varför inte ta med löpningen och dess träning till lunchtimmen på jobbet?

Om du har lätt för att bli trött, framförallt på jobbet, är detta ett jättebra sätt att återfå krafterna på. Det räcker med så lite som 15 minuter träning för att du ska få ny energi och känna dig pigg igen. Det minskar stressen, stimulerar kreativiteten och framförallt höjer hormonerna som gör dig pigg och glad.

4 effektiva lunchpass:

Alla pass inleds med 10 minuters rask gång eller jogg följt av några rörlighetsövningar. Lika så avslutas varje pass med 5-8 minuters jogg eller rask gång samt några stretchövningar med fokus ben (baksida-/insida- och framsida lår, vader, höftböjare m.m.)


Hitta en lång trappa. Gå först upp och ned för trappan i bra tempo några gånger för att sedan springa uppför trappan och gå/jogga ned. Vill du ha en utmaning kan du göra olika övningar för att ta dig upp i trappan. T.ex. upphopp med knäböj till varje nytt trappsteg, Skridskohopp, springa varannat trappsteg uppför trappan, jämfotahopp m.m. Låt fantasin flöda!

Run-and-talk. Få till två flugor i en smäll, ta med dig din kollega ut på en distanstur och prata om det ni ska ha gjort under turen.

Fartlek. Spring en distans på 20-30 minuter där du lägger in korta ruscher i mellanåt. Använd dig gärna av en kuperad bana (förslagsvis ett motionsspår) där du t.ex. kan använda backarna åt att ruscha uppför.

Arbetsplatsen blir gym. Använd dig av din arbetsplats och kör ett minicirkelpass där du omvandlar din miljö till ett gym. placera händerna mot skrivbordskanten med ryggen emot och gör 10-15 dips, vänd på dig och gör 10-15 armhävningar (eller på golvet). Därefter gör du 10-15 knäböj och avslutar med reversed crunch (som du hittar i föregående mail) 15-30 sekunder. Repetera 4-5 gånger.

3 tips som gör att löpningen känns lättare

Löpningen kan kännas tung ibland, inte minst när man är trött och omotiverad! Men det finns några enkla knep att ta till som gör att löpningen känns lättare och förbättrar din teknik.

Bra hållning. Nyckeln till en god löpteknik är bra hållning. Undvik en ihopsjunken, sittande hållning som snabbt gör dig trött. Var istället stolt och sträck på dig, hela vägen från tårna till huvudet. Tänk att du har en tråd genom kroppen som drar dig uppåt. Öppna upp bröstkorgen genom att rulla bak axlarna för att frigöra luftvägarna.

Landa på framfoten. Att landa på hälen i fotnedslaget ger inte bara en bromsande effekt, det ökar även skaderisken. Förflytta tyngden från hälarna till framdelen av foten och tänk på att landa med foten under kroppen, inte framför.

Slappna av. Många löpare spänner sig, framförallt i överkroppen och drar upp axlarna. Försök slappna av genom att påminna dig själv att rulla bak axlarna och skaka loss lite med armarna då och då.

Nya nyttiga smaker

Vi är ständigt på jakt efter det senaste inom hälsa, och det är något vi gärna delar med oss av. Vi drivs av att hitta ny spännande mat från hela världen som hjälper oss alla att må bättre. Du har väl redan upptäckt vårt superfrö chia som innehåller Omega–3 fetter, fullvärdigt protein, vitaminer och mineraler.

Bättre hälsa med smartare val

Vi finns till för dig som är nyfiken och vill äta hälsosamt till frukost, lunch, middag eller mellanmål. Du inspirerar oss att ta fram nya produkter som gör livet enklare och godare för dig. Hälsa och nyttiga val ligger nära, och för oss är hälsa en inställning till livet. Äter du rätt och rör på dig mår du bättre, därför ska det vara lätt att välja hälsosamma alternativ.

DetFinnsAlltid

Det finns alltid något att laga

Börja ditt hälsosamma liv genom att ta en titt i skafferiet. Med ett välfyllt Risenta-skafferi finns det alltid något att laga till därhemma. Bönor och linser, torkad frukt, nötter eller mjöl. Se hur de förvandlas till grytor, röror, soppor och annat matnyttigt. Inspireras av våra recept, så att du får energi att laga och äta bra.