risenta 0d

Visste du att julens godaste tillbehör kan bakas glutenfritt? Swipa ➡️ för (enkelt!) recept 😊

Små vita bönor

  • Fiber

    • FIBER16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT2#f7e543
    • EMPTY98.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN22#f7e543
    • EMPTY78.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.46#f7e543
    • EMPTY54.ToString()#fdf8d0

Små vita bönor är krämiga, små och vita till färgen. Den mest klassiska användningen av små vita bönor är att koka dem i tomatsås. Men små vita bönor passar till mer än bara det; prova dem i salladen eller varför inte tillsätta dem till en kryddig gryta?

Kommer du äta bönor eller linser till middag ikväll? Bra - du har gjort ett gott val, både för dig själv och vår natur. Bönor och linser tillhör alla samma familj; de så kallade baljväxterna. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för dig. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Men inte nog med detta, baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten. 

Och hur var det nu med naturen? Jo baljväxter odlas med lite konstgödsel då de lever i symbios med bakterier som berikar jorden med kväve. Som sagt, gott för dig, gott för vår natur!

Tips
  • 1. Bönor måste blötläggas innan kokning, minst 8 timmar. Glöm inte att lägga dem i rikligt med vatten på morgonen så är de klara att kokas till middagen.
  • 2. Häll bort blötläggningsvattnet innan du kokar bönorna för att få bort de ämnen som kan göra dig bubblig i magen. Hjälper inte det? Låt bönorna koka i 10 minuter, byt vatten igen och koka upp.
  • 3. Låt de färdigkokta bönorna svalna i kokvattnet för att undvika att de spricker.
  • 4. Tillaga hela påsen direkt och frys in färdigkokta bönor i portionspåsar - perfekt när du behöver något snabbt.
  • 5. Var inte rädd för att testa nya saker när det gäller bönor. Byt ut delar av köttet mot bönor nästa gång och det kommer bli både godare, nyttigare och billigare att laga mat. Våga experimentera!

Ingredienser:

Torkade vita små bönor

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1340kJ/320kcal
  • Fett1,5g
    • -varav mättat fett<0,5g
  • Kolhydrater46g
    • -varav sockerarter5g
  • Fiber16g
  • Protein22g
  • Salt0,02g

Små vita bönor

  • Fiber

    • FIBER16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT2#f7e543
    • EMPTY98.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN22#f7e543
    • EMPTY78.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.46#f7e543
    • EMPTY54.ToString()#fdf8d0

Små vita bönor är krämiga, små och vita till färgen. Den mest klassiska användningen av små vita bönor är att koka dem i tomatsås. Men små vita bönor passar till mer än bara det; prova dem i salladen eller varför inte tillsätta dem till en kryddig gryta?

Kommer du äta bönor eller linser till middag ikväll? Bra - du har gjort ett gott val, både för dig själv och vår natur. Bönor och linser tillhör alla samma familj; de så kallade baljväxterna. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för dig. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Men inte nog med detta, baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten. 

Och hur var det nu med naturen? Jo baljväxter odlas med lite konstgödsel då de lever i symbios med bakterier som berikar jorden med kväve. Som sagt, gott för dig, gott för vår natur!

Tips
  • 1. Bönor måste blötläggas innan kokning, minst 8 timmar. Glöm inte att lägga dem i rikligt med vatten på morgonen så är de klara att kokas till middagen.
  • 2. Häll bort blötläggningsvattnet innan du kokar bönorna för att få bort de ämnen som kan göra dig bubblig i magen. Hjälper inte det? Låt bönorna koka i 10 minuter, byt vatten igen och koka upp.
  • 3. Låt de färdigkokta bönorna svalna i kokvattnet för att undvika att de spricker.
  • 4. Tillaga hela påsen direkt och frys in färdigkokta bönor i portionspåsar - perfekt när du behöver något snabbt.
  • 5. Var inte rädd för att testa nya saker när det gäller bönor. Byt ut delar av köttet mot bönor nästa gång och det kommer bli både godare, nyttigare och billigare att laga mat. Våga experimentera!

Ingredienser:

Torkade vita små bönor

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1340kJ/320kcal
  • Fett1,5g
    • -varav mättat fett<0,5g
  • Kolhydrater46g
    • -varav sockerarter5g
  • Fiber16g
  • Protein22g
  • Salt0,02g

Kidneybönor

  • Fiber

    • FIBER16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT2#f7e543
    • EMPTY98.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN22#f7e543
    • EMPTY78.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.46#f7e543
    • EMPTY54.ToString()#fdf8d0

Kidneybönor har fått sitt namn av dess form som faktiskt liknar en njure. Bönorna är mörkt röda i färgen och passar perfekt i en vegetarisk gryta eller matig sallad.

Kommer du äta bönor eller linser till middag ikväll? Bra - du har gjort ett gott val, både för dig själv och vår natur. Bönor och linser tillhör alla samma familj; de så kallade baljväxterna. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för dig. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Men inte nog med detta, baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten. 

Och hur var det nu med naturen? Jo baljväxter odlas med lite konstgödsel då de lever i symbios med bakterier som berikar jorden med kväve. Som sagt, gott för dig, gott för vår natur!

Tips
  • 1. Bönor måste blötläggas innan kokning, minst 8 timmar. Glöm inte att lägga dem i rikligt med vatten på morgonen så är de klara att kokas till middagen.
  • 2. Häll bort blötläggningsvattnet innan du kokar bönorna för att få bort de ämnen som kan göra dig bubblig i magen. Hjälper inte det? Låt bönorna koka i 10 minuter, byt vatten igen och koka upp.
  • 3. Låt de färdigkokta bönorna svalna i kokvattnet för att undvika att de spricker.
  • 4. Tillaga hela påsen direkt och frys in färdigkokta bönor i portionspåsar - perfekt när du behöver något snabbt.
  • 5. Var inte rädd för att testa nya saker när det gäller bönor. Byt ut delar av köttet mot bönor nästa gång och det kommer bli både godare, nyttigare och billigare att laga mat. Våga experimentera!

Ingredienser:

Torkade red kidneybönor

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1360kJ/320kcal
  • Fett1,5g
    • -varav mättat fett<0,5g
  • Kolhydrater48g
    • -varav sockerarter5g
  • Fiber14g
  • Protein 22g
  • Salt0,03g

Svarta bönor

  • Fiber

    • FIBER16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT2#f7e543
    • EMPTY98.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN22#f7e543
    • EMPTY78.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.46#f7e543
    • EMPTY54.ToString()#fdf8d0

Svarta bönor är i själva verket en sorts kidneyböna, men våra är mindre i storlek än exempelvis röd kidney. Svarta bönor är stapelföda i många latinamerikanska länder där de kokas och äts som ett tillbehör till de flesta måltider. Varför inte koka lite bönor till tacomiddagen eller blanda ner några i köttgrytan? De är också fantastiskt goda marinerade i goda kryddor och en smakrik olja. 

Kommer du äta bönor eller linser till middag ikväll? Bra - du har gjort ett gott val, både för dig själv och vår natur. Bönor och linser tillhör alla samma familj; de så kallade baljväxterna. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för dig. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Men inte nog med detta, baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten. 

Och hur var det nu med naturen? Jo baljväxter odlas med lite konstgödsel då de lever i symbios med bakterier som berikar jorden med kväve. Som sagt, gott för dig, gott för vår natur!

Tips
  • 1. Bönor måste blötläggas innan kokning, minst 8 timmar. Glöm inte att lägga dem i rikligt med vatten på morgonen så är de klara att kokas till middagen.
  • 2. Häll bort blötläggningsvattnet innan du kokar bönorna för att få bort de ämnen som kan göra dig bubblig i magen. Hjälper inte det? Låt bönorna koka i 10 minuter, byt vatten igen och koka upp igen. Bönorna kokas på svag värme under lock sammanlagt i ca 40 min. Koktiden kan variera.
  • 3. Låt de färdigkokta bönorna svalna i kokvattnet för att undvika att de spricker.
  • 4. Tillaga hela påsen direkt och frys in färdigkokta bönor i portionspåsar - perfekt när du behöver något snabbt.
  • 5. Var inte rädd för att testa nya saker när det gäller bönor. Byt ut delar av köttet mot bönor nästa gång och det kommer bli både godare, nyttigare och billigare att laga mat. Våga experimentera!

Ingredienser:

Torkade svarta bönor

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1430kJ/340kcal
  • Fett1,5g
    • -varav mättat fett<0,5g
  • Kolhydrater62g
    • -varav sockerarter2g
  • Fiber15g
  • Protein 22g
  • Salt0,01g

Stora vita bönor

  • Fiber

    • FIBER16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT2#f7e543
    • EMPTY98.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN22#f7e543
    • EMPTY78.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.46#f7e543
    • EMPTY54.ToString()#fdf8d0
Tips
  • 1. Bönor måste blötläggas innan kokning, minst 8 timmar. Glöm inte att lägga dem i rikligt med vatten på morgonen så är de klara att kokas till middagen.
  • 2. Häll bort blötläggningsvattnet innan du kokar bönorna för att få bort de ämnen som kan göra dig bubblig i magen. Hjälper inte det? Låt bönorna koka i 10 minuter, byt vatten igen och koka upp.
  • 3. Låt de färdigkokta bönorna svalna i kokvattnet för att undvika att de spricker.
  • 4. Tillaga hela påsen direkt och frys in färdigkokta bönor i portionspåsar - perfekt när du behöver något snabbt.
  • 5. Var inte rädd för att testa nya saker när det gäller bönor. Byt ut delar av köttet mot bönor nästa gång och det kommer bli både godare, nyttigare och billigare att laga mat. Våga experimentera!

Ingredienser:

Torkade vita stora bönor

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1340kJ/320kcal
  • Fett1,5g
    • -varav mättat fett<0,5g
  • Kolhydrater46g
    • -varav sockerarter5g
  • Fiber16g
  • Protein 22g
  • Salt0,02g

Sojabönor

  • Fiber

    • FIBER16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT2#f7e543
    • EMPTY98.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN22#f7e543
    • EMPTY78.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.46#f7e543
    • EMPTY54.ToString()#fdf8d0

Sojabönor är runda bönor som nästan liknar en ärta till formen i sin torkade form. Sojabönor är faktiskt den böna som innehåller mest fett av alla bönor, men endast omättat fett. Proteinkvaliteten i soja är också hög vilket innebär att den är basen i många vegetariska alternativ såsom exempelvis tofu eller tempeh. Använd sojabönor till att göra egna biffar eller prova att byta ut kikärtor mot sojabönor nästa gång du gör hummus.

Kommer du äta bönor eller linser till middag ikväll? Bra - du har gjort ett gott val, både för dig själv och vår natur. Bönor och linser tillhör alla samma familj; de så kallade baljväxterna. Baljväxter innehåller massor med nyttigheter som är bra för dig. De har en unik näringssammansättning då de är rika på mättande protein och fibrer, medan de kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre. Men inte nog med detta, baljväxter innehåller även mycket vitaminer och mineraler, ämnen som vi inte kan bilda i kroppen utan måste få i oss via kosten. 

Och hur var det nu med naturen? Jo baljväxter odlas med lite konstgödsel då de lever i symbios med bakterier som berikar jorden med kväve. Som sagt, gott för dig, gott för vår natur!

Tips
  • 1. Bönor måste blötläggas innan kokning, minst 8 timmar. Glöm inte att lägga dem i rikligt med vatten på morgonen så är de klara att kokas till middagen.
  • 2. Häll bort blötläggningsvattnet innan du kokar bönorna för att få bort de ämnen som kan göra dig bubblig i magen. Hjälper inte det? Låt bönorna koka i 10 minuter, byt vatten igen och koka upp.
  • 3. Låt de färdigkokta bönorna svalna i kokvattnet för att undvika att de spricker.
  • 4. Tillaga hela påsen direkt och frys in färdigkokta bönor i portionspåsar - perfekt när du behöver något snabbt.
  • 5. Var inte rädd för att testa nya saker när det gäller bönor. Byt ut delar av köttet mot bönor nästa gång och det kommer bli både godare, nyttigare och billigare att laga mat. Våga experimentera!

Ingredienser:

Torkade sojabönor

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1670kJ/400kcal
  • Fett18g
    • -varav mättat fett3g
  • Kolhydrater18g
    • -varav sockerarter9g
  • Fiber15g
  • Protein 34g
  • Salt0,01g