risenta 9d

Bästa mellanmålet för en dag på stranden? Chiapudding med kokos och jordgubbar såklart. Går supersnabbt att svänga ihop i färdiga portioner kvällen innan. Receptet finns på risenta.se

Chiafrön

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Visste du att ordet chia betyder styrka? Använd dessa frön när du bakar dina egna energibars eller för att svalka dig med en uppfriskande chia fresca efter träning.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Trots att chiafrön har odlats och ätits i sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan. Inom EU finns en förordning som kallas Novel food. Syftet är att granska och godkänna alla nya livsmedel som introduceras på den europeiska marknaden så att det inte finns någon risk med att äta dem. 

Det är den som importerar en produkt till EU som är ansvarig att beskriva hur produkten ska användas samt vad den innehåller. Det är sedan EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, EFSA som bedömer om produkten är ofarlig att användas på det föreslagna sättet och då godkänner den.

Många av dessa godkännanden är väldigt specifika eftersom gedigen forskning krävs av en importör för att kunna bevisa allt som krävs. När chia introducerades i Europa fick man därför först bara använda det i bröd och endast upp till 5%. I takt med att intresset kring fröet har vuxit har fler ansökningarna från importörer om godkännande lämnats in om en breddning av användningsområden.

Sedan 2013 är fröna godkända att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag av max 15g. Dessutom får man använda dem i följande produktkategorier; 


•Max 10% i bakade produkter
•Max 10% i frukostprodukter
•Max 10% i mixer ihop med nötter & frön


Om du har några frågor kring chia, novel food eller bara vill heja på oss i största allmänhet så tveka inte att höra av dig. För kontaktuppgifter klicka här.  


Ingredienser:

Chiafrö

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1850kJ/440kcal
  • Fett31g
    • -varav mättat fett3g
  • Kolhydrater6g
    • -varav sockerarter<0,5g
  • Fiber38g
  • Protein 16g
  • Salt0,05g
  • Kalcium550mg (69% av RDI*)
  • Fosfor930mg (133 av RDI*)
  • Järn16mg (114% av RDI*)
  • Zink6mg (60% av RDI*)
  • Magnesium390mg (104% av RDI*)
  • *rekommenderat dagligt intag

Chiafrön

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Visste du att ordet chia betyder styrka? Använd dessa frön när du bakar dina egna energibars eller för att svalka dig med en uppfriskande chia fresca efter träning.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Trots att chiafrön har odlats och ätits i sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan. Inom EU finns en förordning som kallas Novel food. Syftet är att granska och godkänna alla nya livsmedel som introduceras på den europeiska marknaden så att det inte finns någon risk med att äta dem. 

Det är den som importerar en produkt till EU som är ansvarig att beskriva hur produkten ska användas samt vad den innehåller. Det är sedan EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, EFSA som bedömer om produkten är ofarlig att användas på det föreslagna sättet och då godkänner den.

Många av dessa godkännanden är väldigt specifika eftersom gedigen forskning krävs av en importör för att kunna bevisa allt som krävs. När chia introducerades i Europa fick man därför först bara använda det i bröd och endast upp till 5%. I takt med att intresset kring fröet har vuxit har fler ansökningarna från importörer om godkännande lämnats in om en breddning av användningsområden.

Sedan 2013 är fröna godkända att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag av max 15g. Dessutom får man använda dem i följande produktkategorier; 


•Max 10% i bakade produkter
•Max 10% i frukostprodukter
•Max 10% i mixer ihop med nötter & frön


Om du har några frågor kring chia, novel food eller bara vill heja på oss i största allmänhet så tveka inte att höra av dig. För kontaktuppgifter klicka här.  


Ingredienser:

Chiafrö

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1850kJ/440kcal
  • Fett31g
    • -varav mättat fett3g
  • Kolhydrater6g
    • -varav sockerarter<0,5g
  • Fiber38g
  • Protein 16g
  • Salt0,05g
  • Kalcium550mg (69% av RDI*)
  • Fosfor930mg (133 av RDI*)
  • Järn16mg (114% av RDI*)
  • Zink6mg (60% av RDI*)
  • Magnesium390mg (104% av RDI*)
  • *rekommenderat dagligt intag

Vita chiafrön

Ekologiska

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Vita chiafrön smakar inte annorlunda än vanliga chiafrön, men färgen gör att du får fler möjligheter i köket. Beroende på användning så kan de vita chiafröna visuellt göra hela rätten. Visste du att ordet chia betyder styrka? Använd dessa frön när du bakar dina egna energibars eller för att svalka dig med en uppfriskande chia fresca efter träning.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Trots att chiafrön har odlats och ätits i sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan. Inom EU finns en förordning som kallas Novel food. Syftet är att granska och godkänna alla nya livsmedel som introduceras på den europeiska marknaden så att det inte finns någon risk med att äta dem. 

Det är den som importerar en produkt till EU som är ansvarig att beskriva hur produkten ska användas samt vad den innehåller. Det är sedan EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, EFSA som bedömer om produkten är ofarlig att användas på det föreslagna sättet och då godkänner den.

Många av dessa godkännanden är väldigt specifika eftersom gedigen forskning krävs av en importör för att kunna bevisa allt som krävs. När chia introducerades i Europa fick man därför först bara använda det i bröd och endast upp till 5%. I takt med att intresset kring fröet har vuxit har fler ansökningarna från importörer om godkännande lämnats in om en breddning av användningsområden.

Sedan 2013 är fröna godkända att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag av max 15g. Dessutom får man använda dem i följande produktkategorier; 


•Max 10% i bakade produkter
•Max 10% i frukostprodukter
•Max 10% i mixer ihop med nötter & frön


Om du har några frågor kring chia, novel food eller bara vill heja på oss i största allmänhet så tveka inte att höra av dig. För kontaktuppgifter klicka här. 


Ingredienser:

Ekologiska vita chiafrön (Salvia hispanica)

Förvaring:

Torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1850kJ/440kcal
  • Fett31g
    • -varav mättat fett3,8g
    • -varav omega 3 fettsyror19g
  • Kolhydrater4,5g
    • -varav sockerarter0,8g
  • Fiber31g
  • Protein 21g
  • Salt0,03g
  • Kalcium550mg (69% DRI*)
  • Fosfor930mg (133% av DRI*)
  • Järn16mg (114% av DRI*)
  • Zink6mg (60% av DRI*)
  • Magnesium390 mg (104% av DRI*)
  • * DRI Dagligt referensintag

Krossade chiafrön

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Trots att chiafrön har odlats och ätits i sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan. Inom EU finns en förordning som kallas Novel food. Syftet är att granska och godkänna alla nya livsmedel som introduceras på den europeiska marknaden så att det inte finns någon risk med att äta dem. 

Det är den som importerar en produkt till EU som är ansvarig att beskriva hur produkten ska användas samt vad den innehåller. Det är sedan EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, EFSA som bedömer om produkten är ofarlig att användas på det föreslagna sättet och då godkänner den.

Många av dessa godkännanden är väldigt specifika eftersom gedigen forskning krävs av en importör för att kunna bevisa allt som krävs. När chia introducerades i Europa fick man därför först bara använda det i bröd och endast upp till 5%. I takt med att intresset kring fröet har vuxit har fler ansökningarna från importörer om godkännande lämnats in om en breddning av användningsområden.

Sedan 2013 är fröna godkända att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag av max 15g. Dessutom får man använda dem i följande produktkategorier; 


•Max 10% i bakade produkter
•Max 10% i frukostprodukter
•Max 10% i mixer ihop med nötter & frön


Om du har några frågor kring chia, novel food eller bara vill heja på oss i största allmänhet så tveka inte att höra av dig. För kontaktuppgifter klicka här.  


Ingredienser:

Ekologiska krossade chiafrön

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1850kJ/440kcal
  • Fett31g
    • -varav mättat fett3g
  • Kolhydrater6g
    • -varav sockerarter<0,5g
  • Fiber38g
  • Protein 16g
  • Salt0,05g
  • Kalcium550mg (69% av RDI*)
  • Fosfor930mg (133 av RDI*)
  • Järn16mg (114% av RDI*)
  • Zink6mg (60% av RDI*)
  • Magnesium390mg (104% av RDI*)
  • *rekommenderat dagligt intag

Chiamjöl

Ekologisk

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Trots att chiafrön har odlats och ätits i sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan. Inom EU finns en förordning som kallas Novel food. Syftet är att granska och godkänna alla nya livsmedel som introduceras på den europeiska marknaden så att det inte finns någon risk med att äta dem. 

Det är den som importerar en produkt till EU som är ansvarig att beskriva hur produkten ska användas samt vad den innehåller. Det är sedan EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, EFSA som bedömer om produkten är ofarlig att användas på det föreslagna sättet och då godkänner den.

Många av dessa godkännanden är väldigt specifika eftersom gedigen forskning krävs av en importör för att kunna bevisa allt som krävs. När chia introducerades i Europa fick man därför först bara använda det i bröd och endast upp till 5%. I takt med att intresset kring fröet har vuxit har fler ansökningarna från importörer om godkännande lämnats in om en breddning av användningsområden.

Sedan 2013 är fröna godkända att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag av max 15g. Dessutom får man använda dem i följande produktkategorier; 


•Max 10% i bakade produkter
•Max 10% i frukostprodukter
•Max 10% i mixer ihop med nötter & frön


Om du har några frågor kring chia, novel food eller bara vill heja på oss i största allmänhet så tveka inte att höra av dig. För kontaktuppgifter klicka här.  


Ingredienser:

Chiamjöl

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1830kJ/445kcal
  • Fett31g
    • -varav mättat fett4g
  • Kolhydrater5g
    • -varav sockerarter1g
  • Fiber31g
  • Protein 21g
  • Salt0,03g
  • Kalcium550mg (69% av RDI*)
  • Järn16mg (114% av RDI*)
  • Zink6mg (60% av RDI*)
  • *rekommenderat dagligt intag

Fröknäcke med chiafrön

Baka ett supergott fröknäckebröd snabbt och enkelt!

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Nu kan du enkelt baka ditt eget fröknäcke på bara fröer och kärnor. Tillsätt olja, vatten och toppa med dina favoritkryddor. Förutom salt så kan du smaksätta ditt fröknäcke med t ex: rosmarin, chili, kummin eller vallmofrön. En påse ger två plåtar fröknäcke.

Tips
  • 1. Tänk på att använda bakplåtspapper och inte smörpapper för att undvika att fröknäcket fastnar.
  • 2. Tänk på att värmen kan variera från en ugn till en annan så kolla då och då ditt fröknäcke under gräddningen så att det inte bränner vid.

Ingredienser:

Solroskärnor, sesamfrö, pumpakärnor, linfrön, psylliumfrön, chiafrön (8%)

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 2420kJ/580kcal
  • Fett42g
    • -varav mättat fett6g
  • Kolhydrater10g
    • -varav sockerarter1g
  • Fiber16g
  • Protein 23g
  • Salt0,03g