Tillbaka till skola eller jobb? Få upp energinivån med ‪#proteinflingor‬ #tranbär #chia

Risenta 12 timmar sen

Här får du recept på färska frallor som är klara på mindre än 30 minuter! Tack vare det höga fiberinnehållet i produkten passar psylliumhusk perfekt till glutenfri bakning och fyller där en viktig funktion att göra bakverket saftigare och hjälper till att skapa en struktur så att det håller ihop. http://bit.ly/295yyJH

Risenta 18 timmar sen

Håll utkik efter nya frukostprodukter! Vi lanserar frögröt, rosta själv granola, och ny, praktisk förpackning.

Chiafrön

  • Fiber

    • FIBER38#f7e543
    • EMPTY62.ToString()#fdf8d0
  • Fett

    • FETT31#f7e543
    • EMPTY69.ToString()#fdf8d0
  • Protein

    • PROTEIN16#f7e543
    • EMPTY84.ToString()#fdf8d0
  • Kolhyd.

    • KOLHYD.6#f7e543
    • EMPTY94.ToString()#fdf8d0

Visste du att ordet chia betyder styrka? Använd dessa frön när du bakar dina egna energibars eller för att svalka dig med en uppfriskande chia fresca efter träning.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Trots att chiafrön har odlats och ätits i sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan. Inom EU finns en förordning som kallas Novel food. Syftet är att granska och godkänna alla nya livsmedel som introduceras på den europeiska marknaden så att det inte finns någon risk med att äta dem. 

Det är den som importerar en produkt till EU som är ansvarig att beskriva hur produkten ska användas samt vad den innehåller. Det är sedan EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, EFSA som bedömer om produkten är ofarlig att användas på det föreslagna sättet och då godkänner den.

Många av dessa godkännanden är väldigt specifika eftersom gedigen forskning krävs av en importör för att kunna bevisa allt som krävs. När chia introducerades i Europa fick man därför först bara använda det i bröd och endast upp till 5%. I takt med att intresset kring fröet har vuxit har fler ansökningarna från importörer om godkännande lämnats in om en breddning av användningsområden.

Sedan 2013 är fröna godkända att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag av max 15g. Dessutom får man använda dem i följande produktkategorier; 


•Max 10% i bakade produkter
•Max 10% i frukostprodukter
•Max 10% i mixer ihop med nötter & frön


Om du har några frågor kring chia, novel food eller bara vill heja på oss i största allmänhet så tveka inte att höra av dig. För kontaktuppgifter klicka här.  


Ingredienser:

Chiafrö

Förvaring:

Förvaras torrt och inte över rumstemperatur.

Näringsvärden per 100 g
  • Energivärde 1850kJ/440kcal
  • Fett31g
    • -varav mättat fett3g
  • Kolhydrater6g
    • -varav sockerarter<0,5g
  • Fiber38g
  • Protein 16g
  • Salt0,05g
  • Kalcium550mg (69% av RDI*)
  • Fosfor930mg (133 av RDI*)
  • Järn16mg (114% av RDI*)
  • Zink6mg (60% av RDI*)
  • Magnesium390mg (104% av RDI*)
  • *rekommenderat dagligt intag