risenta 2d

Passa på att slå två flugor i en smäll. Gör en julig granola med smak av äpple och kardemumma - perfekt som både julfrukost och julklapp. 🎁🎅

Risotto med olivstekt lax

Ger en härlig doft av Italien med sin oemotståndliga smakkombination av späd babyspenat, paprika, oliver, citron och kapris. Toppa med parmesanost före serveringen.

  • Tid: 60min
  • Pers/st: 4

Gör så här:

Risotto:
1. Grilla paprikan i ugn eller panna, skär till lagom stora bitar.
2. Skölj spenaten.
3. Hacka schalottenlökarna fint.
4. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk.
5. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter.
6. Tillsätt vinet.
7. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
8. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt.
9. Rör i den färskrivna parmesanosten och eventuellt en extra klick smör.

Olivstekt lax:
1. Salta och peppra laxen. Bryn på ena sidan ca 3 minuter.
2. Vänd laxen, tillsätt oliver, kapris och pressa över en citron. Fortsätt steka ca 3-4 minuter.

När risotton är klar, vänd ned spenaten och paprikan. Servera med laxen, skeda över oliverna, kaprisen samt citronskyn. Toppa gärna risotton med hyvlad parmesan.

Ingredienser
  • 1 paprika
  • 1 påse bladspenat, sköljd
  • 4 bitar laxfilé
  • 4 msk olivolja
  • ca 20 calamataoliver, kärnan borttagen
  • ca 20 coctailkapris
  •  
  • Grundrecept risotto:
  • 4 dl Risenta Avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 8-9 dl hönsbuljong
  • 1-2 dl färskriven parmesanost
  • salt & peppar