risenta 3d

Ett soligt frukosttips till dig som har börjat jobba eller plugga. ☀️ 120 gram vaniljkvarg 1 dl osötad mandelmjölk 1,5 msk chiafrön Vaniljpulver Topping: mangopure, minikeso och passionsfrukt Foto&Recept: @sara.sjostrand sara.sjostrand

Saffranslängd med extra allt

  • Tid: 3h + 90min
  • Pers/st: 3 längder

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till vetedegen. Arbeta i hushållsassistent i ca 12 min, eller dubbla tiden för hand. Degen ska vara ganska lös.
2. Täck över bunken med plast och låt vila ca 2 timmar.
3. Blanda mandelmjöl och florsocker väl.
3. Tillsätt äggvitan och vattnet, rör till en mandelmassa.
4. Hacka pistage- och pekan-nötterna grovt, klipp fikonen till små bitar och blanda ihop allting inklusive gojibär och physalis.
5. Dela upp vetedegen i tre lika stora delar. Kavla ut dem rektangulärt till ca 30x20 cm storlek.
6. Bred mandelmassa över degarna, strö sedan bär- och nötfyllningen över.
7. Rulla ihop degen som en rulltårta och lägg alla tre rullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp snitt nästan ända ner till botten och vik ut dem åt vartannat håll.
8. Koka upp ca 5 dl vatten och ställ kastrullen på botten i ugnen, som ska vara kall och avstängd. Ställ in plåten, stäng luckan och låt längderna jäsa där i ca 1 timme (OBS, kall ugn).
9. Ta ut plåten och kastrullen, strö flagad mandel över längderna.
10. Sätt ugnen på 175° och grädda längderna i nedre delen av ugnen, ca 20-25 min.

Tips! Att låta bröd och bullar jäsa i kall ugn tillsammans med varmt vatten simulerar de jässkåp som bagerierna använder. Det ger bland annat en bättre yta på bröden.

Ingredienser
  • Vetedeg:
  • 5 dl kall mjölk
  • 25 g jäst
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 g saffran
  • 2 ½ dl socker
  • 1 äggula (spara äggvitan)
  • 15 dl vetemjöl special
  • ½ tsk salt
  •  
  • Fyllning:
  • 4 dl Risenta mandelmjöl
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 3 msk vatten
  • 1 dl Risenta pistagekärnor
  • 1 dl pekannötter
  • 8 st Risenta soltorkade fikon
  • ½ dl Risenta gojibär
  • 1 dl Risenta physalis torkade
  • Mandelflagor för topping