risenta 5d

Från oss alla, till er alla - här kommer ett smarrigt och enkelt recept på en julig chiapudding 🎄✨

Saftiga morotsbaguetter

Härligt bröd som får fin sötma från morötter och många mineraler från solroskärnor och bovete! Mumsigt till både frukost och soppa.

  • Tid: 180min
  • Pers/st: 4 st

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Rör ut jästen i ljummet vatten i en degbunke. Tillsätt alla ingredienser och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin några min.
3. Låt jäsa övertäckt i 1-1½ tim.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen smidig. Den ska bli ganska lös.
5. Baguetter: Dela degen i 4 delar och forma till baguetter. Lägg dem på smord plåt och skåra eventuellt. Låt jäsa 20-30 min. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Portionsbröd: Dela degen i två delar, rulla ut varje del till en längd, ca 30 cm. Skär varje längd i 10 bitar. Låt jäsa 20-30 min. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min.
6. Låt svalna på brödgaller.

Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 6 dl ljummet (37°) vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 1-2 tsk salt
  • 2 dl Risenta krossat bovete
  • 1 dl Risenta vetegroddar
  • 1 dl Risenta naturella solroskärnor
  • 3 dl (ca 200 g) finrivna morötter
  • Ca 12 dl vetemjöl