Solroskärnor naturella

Med mild nötsmak är lika rätt i matlagningen som i bakningen. Ljuvliga i italienskt olivbröd, fantastiska mixade till pesto, smakrika i salladen, i woken, potatissalladen, desserten, müslin och rostade som snacks.

HÄLSOMOTIV

Solroskärnor är skalade frön från solrosen som är fyllda med klassisk smak av sommar och sol. Rika på nyttiga fettsyror och mineraler.

INGREDIENSER

Skalade solroskärnor

NÄRINGSVÄRDE PER 100g

Energivärde 2485 kJ (594 kcal)
Protein 23 g
Kolhydrater 12,6 g
varav sockerarter 1,7 g
Fett 50 g
varav mättade fettsyror 5,2 g
varav enkelomättade fettsyror 9,5 g
varav fleromättade fettsyror 32,7 g
Kostfiber 6 g
Natrium 3 mg
Järn 6,8 mg (49%*)
Fosfor 700 mg (88%*)
Magnesium 355 mg (118%*)
Zink 5,1 mg (34%*)
Tiamin 2,3 mg (164%*)
Riboflavin 0,25 mg (16%*)
Niacinekv. 8,3 mg (46%*)
Vitamin B6 1,25 mg (63%*)
E-vitamin 28,1 mg (281%*)
*% av RDI, rekommenderat dagligt intag

VIKT

400 g

URSPRUNGSLAND

Kina, Argentina och USA

FÖRVARING

Förvaras torrt och svalt. Öppnad förpackning förvaras bäst i kylskåp

VÄRT ATT VETA

Solrosen kommer troligtvis ursprungligen från Mexiko och den vackra blomman var indianernas symbol för odödlighet. Kringvandrande indianstammar förde sedan solrosfrön med sig genom Syd- och Nord-Dakota till Kanada, Kalifornien och staten New York.
Solrosor odlas numera i Östeuropa, Ryssland, Kanada och Argentina. USA är dock den allra största exportören av solroskärnor.

Solroskärnor har en benägenhet att samla på sig kadmium, dels på grund av den ökande försurningen.