risenta 2d

Grönkål är en stor favorit hos många, men har du testat att använda det i smoothies? Om inte är det dags nu! Toppa med kokosflakes och melonkärnor😍

Tomat- och västerbottenpaj

En klassisk västerbottenspaj blir mumsig och vitaminrik med vår hirsbotten! Toppa med solvarma tomater för extra smak av sommar.

  • Tid: 100min
  • Pers/st: 6-8

Gör så här:

1. Mixa mjöl och hirs eller vetegroddar, salt och smör i en matberedare till en smulig deg.
2. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten om degen känns för torr.
3. Platta till degen (för att underlätta utkavlingen) och plasta sedan in. Låt vila i kylen i minst 30 min.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Kavla ut degen och ”klä in” en pajform med den. Förgrädda i ca 10 min i mitten av ugnen.
6. Stek löken i lite olja i en stekpanna.
7. Vispa ihop ägg, vatten och timjan. Krydda med salt och peppar.
8. Lägg löken i pajskalet, toppa med ost. Häll över äggsmeten.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 min.
10. Toppa gärna pajen med skivade tomater, rostade pinjenötter och ruccola.

Ingredienser
  • Deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl Risenta hirsflingor el vetegroddar
  • ½ tsk salt
  • 125 g smör, kylskåpskallt, tärnat
  • 1 ägg
  • ev. lite kallt vatten
  •  
  • Fyllning:
  • 3 gula lökar, skalade och
  • finhackade
  • 150 g riven västerbotten el.
  • annan lagrad ost
  • 3 ägg
  • 1 dl vatten
  • ½ tsk torkad timjan
  • 250 g tomater, gärna i olika
  • färger och storlekar
  • ½ påse ruccola
  • salt och nymald svartpeppar