risenta 0d

Är du inte så förtjust i Janssons? Testa att rosta potatisklyftor med skal och dippa i paprikahummus. En mättande och god smakkombo så här i jultider, eller vilken dag som helst! Recept i bio.

Vallmobröd (formbröd)

  • Tid: 180min
  • Pers/st: 2 mindre bröd

Gör så här:

1. Blanda samman alla torra ingredienser.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med vatten, tillsätt äggvita, rapsolja och honung.
3. Använd elvisp och vispa ner vätskan i de torra ingredienserna. Vispa ca 5 minuter.
4. Häll degen i en smord brödform ca 1 l. Tryck till degen och, strö över vallmofrö. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
5. Ställ en långpanna i ugnen och värm till 250°.
6. Ställ in brödet och häll samtidigt 1 dl vatten i den varma långpannan.
7. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ca 1 timme. Låt brödet svalna helt innan du skär i det, bäst blir det om det får vila över natten.

Tips! Detta bröd är supergott att rosta, grilla eller göra varma mackor på.

Ingredienser
  • 3 ½ dl durramjöl
  • 3 ½ dl rismjöl
  • 1 dl psylliumhusk
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten, fingervarmt
  • 1 äggvita
  • 1 msk rapsolja
  • ½ dl honung
  • vallmofrö till garnering