risenta 5d

imponera med den här skönheten på efterrättsbordet! Recept "vallmokaka" på risenta.se GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 160°. 2. Smörj en rund form med löstagbar botten och ströa med vallmofrö. 3. Blanda alla torra ingredienser. 4. Vispa olja och råsocker fluffigt, tillsätt äggen ett i sänder och citronsaften. 5. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda väl. 6. Häll i formen och grädda ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna. 7. Vispa färskosten med elvisp och tillsätt honung och vaniljsocker. 8. Bred toppingen på kakan och dekorera med citronskivor och citronmeliss.

Rad1-left

BRA ATT VETA FÖR DIG SOM VILL BAKA GLUTENFRITT

Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Med gluten blir degen smidig och får bra jäsegenskaper, vilket är ett resultat man eftersträvar även när man bakar glutenfritt. Gluten kan till exempel ersättas med fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Genom de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, och degen kan knådas. Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är trots allt att göra en lösare deg, nästan som en smet som sedan hälls i en brödform. På så vis är det faktiskt många gånger enklare och snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!

MANDELMJÖL

Mandelträdet blommar på våren med vackra vita och ljusrosa blommor. Mandeln finns i en liten grågrön och luden stenfrukt som växer på trädet och skördas från september till november.

Likt övriga nötter är mandeln rik på fleromättade fetter. Mandelmjöl innehåller även mycket protein, vilket ger bra mättnadskänsla, samtidigt som det har ett lågt kolhydratinnehåll. Det är också naturligt rikt på E-vitamin, en smart antioxidant som skyddar cellerna från så kallad oxidativ stress. Det innehåller dessutom magnesium som behövs för att kroppen ska kunna bilda proteiner.

Det mesta av vårt mandelmjöl är gjort på mandlar från Kalifornien som processas till mjöl främst i Italien och Spanien.

Rad2-right
Rad3_right

MAJSMJÖL

Majs är basföda till människor över hela världen och räknas till en av de viktigaste grödorna. Under gynnsamma förhållanden, t ex i det tropiska Mexiko, kan majsplantorna bli mellan 3 och 5 meter höga och kornen sitter samlade i långa kraftiga kolvar.

 Polenta och majsmjöl framställs genom malning av solmogen majs. De grövre kornen blir polenta och de finmalda blir majsmjöl. Sedan packar vi härligheterna i våra påsar.

Majsmjöl är naturligt glutenfritt och kan ätas av alla. Det är ett lättsmält mjöl som är snällt mot känsliga magar, både för vuxna och barn.

HASSELNÖTSMJÖL

Hasselnöten kan växa på både små träd och buskar. Ca 75% av världens hasselnötproduktion sker i Turkiet. Här odlas hassel i branta sluttningar. Då blir det lättare att samla in nötterna för hand, efter att de fallit från träden. Men hassel växer även vilt över nästan hela världen, även i Sverige, men då främst som prydnadsträd.Hasselnöten är också full av fleromättade fetter. Den är också naturligt rikt på E-vitamin, en smart antioxidant som skyddar cellerna mot så kallad oxidativ stress. Den innehåller även kostfibrer, mineralen magnesium och vitaminet folat.

Hasselnötsmjöl består av malda hasselnötter. Det är naturligt glutenfritt, har en fin nötsmak och passar därför perfekt i kakor och efterrätter. Byt gärna ut delar av ditt vanliga mjöl mot hasselnötsmjöl för att få en nötigare smak och ett godare bröd.

Rad4_right

BAKA ENKELT MED VÅR SURDEGS- KNÄCKEMIX

För dig som vill göra det ännu enklare för dig finns nu äntligen en ny fröknäckemix som du kan baka själv hemma, den här gången förstärkt med glutenfri surdeg för extra smak och fyllighet. Surdegsknäckemixen innehåller surdeg gjord på rismjöl,
majs-, ris- och bovetemjöl, pumpa- och solroskärnor, linfrön och psylliumhusk. Du blandar själv mixen med vatten och olja, kavlar ut på två plåtar och gräddar i ca 1 timme. Prova gärna att smaksätta ditt knäcke med fler frön, havssalt eller dina favoritkryddor innan du sätter in det i ugnen.

Rad5_right