risenta 5d

Paj en torsdag? En väldigt trevlig idé, eller hur!

Vi älskar chia!

Och det är inte bara vi som göra det, därför utökar vi nu vårt sortiment med krossade ekologiska chiafrön och chiamjöl. Vi har uppgraderat till en praktisk hård förpackning på de mindre förpackningarna, och vi lanserar även en storpåse med chiafrön på 750 g.

Mer om chiamjöl här


produkterX2
ChiaBar

Mer än bara chiapudding

Chiafrön är kanske mest använt för att göra chiapudding men går även att ha i omelett, i bröd eller varför inte göra egna chiabars? I vårt sortiment av chiafrön finns numera vanliga chiafrön, krossade ekologiska chiafrön, vita ekologiska chiafrön och chiamjöl som öppnar upp en helt ny värld av glutenfri bakning. Vita chiafrön smakar likadant som vanliga, men visuellt blir det ett annat utseende på rätten du lagar. Krossade chiafrön används som vanliga men skalen på fröna märks inte av.


Chia, vaddå?

Chiafrön kommer från den blommande chiaväxten som tillhör myntasläktet. Fröna har odlats i Sydamerika i tusentals år, men det är först på senare tid som de har letat sig hela vägen till Europa. Chiafrön har en unik egenskap, de kan binda stora mängder vatten till sig, upp till 12 gånger sin egen vikt. Gör vår chiapudding så får du se. Chiafrön kan du använda i matlagningen på många olika sätt. Eller så tar du en matsked chifrön i ett glas vatten morgon och kväll. Bra för magen!

Vad är chiafrön bra för?

Chiafrön kommer från Mexiko och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexiko finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Om just du får spring i benen av chiafrön kan vi inte lova, men det vi vet är att chiafrön dessutom är rika på Omega 3, fiber och protein. Visst blir man piggare bara av att höra allt det här? Och allt får plats i ett litet frö.

Bara fantasin sätter gränserna

Det fina med chiafrön är att du kan använda den på många olika sätt. Brödet blir saftigare om du tillsätter chiafrön i degen. Man kan äta den som gröt, pudding, använda den som ingrediens i kakor eller varför inte i en drink?

Chiafresca

Vad innehåller chiafrön?

Chiafrön är rika på fiber och protein vilket gör dem till ett riktigt energiknippe. Dessutom innehåller de Omega–3 fetter, vitaminer och mineraler som kroppen behöver. En matsked chiafrön innehåller lika mycket kalcium som en halv deciliter mjölk.

proten_fiber
naringsvarde