risenta 5d

imponera med den här skönheten på efterrättsbordet! Recept "vallmokaka" på risenta.se GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 160°. 2. Smörj en rund form med löstagbar botten och ströa med vallmofrö. 3. Blanda alla torra ingredienser. 4. Vispa olja och råsocker fluffigt, tillsätt äggen ett i sänder och citronsaften. 5. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda väl. 6. Häll i formen och grädda ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna. 7. Vispa färskosten med elvisp och tillsätt honung och vaniljsocker. 8. Bred toppingen på kakan och dekorera med citronskivor och citronmeliss.

Durrafrukost-bullar

Dessa goda frukostbullar gör du snabbt och enkelt. Degen ska vara rejält kladdig. Använd lite rapsolja i händern när du formar till bullar. Lägg i en form med kant så att bullarna får lite stöd.

  • Tid: 1h 20 min
  • Pers/st: 10-12 st

Gör så här:

  1. Häll kokande vatten över chiafröna och låt svälla ca 10 minuter.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med vatten, rapsolja och honung.
  4. Använd en elvisp och häll i vattnet i de torra ingredienserna tillsammans med chiafröna. Vispa ca 5 minuter.
  5. Låt degen svälla ca 10 minuter.
  6. Häll ut degen på bakbord med lite durramjöl. Använd oljiga händer.
  7. Dela degen i två längder och sedan varje längd i ca 6 bitar.
  8. Forma till bullar och vänd i frön. Lägg på smörpapper i en form med kanter. 
  9. Låt jäsa ca 30 minuter. 
  10. Grädda i 190° ca 20 minuter. 
  11. Låt svalna innan servering.
Ingredienser
  • 1/2 dl chiafrö + 1 dl kokande vatten
  • 5 dl durramjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 2 msk psylliumhusk
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk honung
  • Garnering: sesamfrö, vallmofrö, pumpa-eller solrosfrö