risenta 5d

imponera med den här skönheten på efterrättsbordet! Recept "vallmokaka" på risenta.se GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 160°. 2. Smörj en rund form med löstagbar botten och ströa med vallmofrö. 3. Blanda alla torra ingredienser. 4. Vispa olja och råsocker fluffigt, tillsätt äggen ett i sänder och citronsaften. 5. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda väl. 6. Häll i formen och grädda ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna. 7. Vispa färskosten med elvisp och tillsätt honung och vaniljsocker. 8. Bred toppingen på kakan och dekorera med citronskivor och citronmeliss.

Grön mat

Bra både för dig och planeten

Vi har valt att enbart arbeta med växtbaserad mat, mat som är 100% vegetarisk, många fulla av nyttiga vitaminer och mineraler, det vill säga mat som är bra för dig. Att den dessutom är bättre för miljön eftersom den ger betydligt lägre klimatpåverkan än kött av olika slag är bara ännu en fördel. Vår mat är med andra ord bra både för dig och vår planet.

Klimatsmart mat växer

Vår ambition är att fler ska hitta vägen mot ett mer hälsosamt och klimatsmart liv. Vi har därför börjat mäta hur mycket vi säljer och översatt det i antal tallrikar*. Här kan du följa hur antalet växer allteftersom fler upptäcker och lagar mer grön mat av just våra produkter.

6187400

sålda vegetariska tallrikar hittills i år!

*motsvarande en måltid på 500kcal av våra matigare produkter, t.ex. bönor, gryner, pasta.

Mål för år2020

Vi har som mål att sälja 20% mer av våra naturligt gröna produkter om året till 2020. Var med på vår resa och bidra till en grönare värld!

Biff eller böna

Som ett exempel för hur mycket bättre växtbaserad mat är för klimatet orsakar en bit nötkött på 200g i snitt 5,2kg koldioxidutsläpp, motsvarande siffra för 200g baljväxter (bönor, ärtor och linser) ligger på 0,035kg. Eftersom det vi äter står för hela 25% av medelsvenskens klimatpåverkan tycker vi att det blir en ganska enkel matematik. Varje gång du väljer mat från växtriket gör du planeten en tjänst.
 
*Enligt rapporten Mat-klimat-listan, version 1.1. från Sveriges lantbruksuniversitet, 2014. 

200 g

200 g

Vi älskar att skapa

Vi tycker det är en så bra idé att vi tänker se till att du får så mycket god, ren och spännande växtbaserad mat som du överhuvudtaget kan proppa i dig. Vi älskar att skapa nya produkter av frön, nötter, bönor och andra saker som växer. Vi börjar dessutom bli ganska bra på det, vi har ju trots allt ägnat mer än 75 år att lära oss allt om chia, teff, bovete och vilka som är bäst på att odla det. 

Bli bönproffs

Läs mer om klimatsmart mat
– fördjupning torra bönor, linser och kikärtor

Välkommen till bönköket

Pasta för alla

Kikärtspasta och bönpasta är naturligt glutenfria.
Finns i flera olika sorter.

Upptäck pastafamiljen