risenta 5d

imponera med den här skönheten på efterrättsbordet! Recept "vallmokaka" på risenta.se GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 160°. 2. Smörj en rund form med löstagbar botten och ströa med vallmofrö. 3. Blanda alla torra ingredienser. 4. Vispa olja och råsocker fluffigt, tillsätt äggen ett i sänder och citronsaften. 5. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda väl. 6. Häll i formen och grädda ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna. 7. Vispa färskosten med elvisp och tillsätt honung och vaniljsocker. 8. Bred toppingen på kakan och dekorera med citronskivor och citronmeliss.

Peru

Amazonas

Vilcabamba Amboro

Peru

”Här lever 2937 djurarter och 17 144 växtarter. Varje år försvinner 250 000 hektar skog som är hem åt dessa djur och växter”

Utrotningshotade djur i Amazonas - projektet

Röd ara

Röd ara (Ara macao) Det största hoten för denna papegoja är förlust av habitat och husdjurshandel. 

Röd vrålapa

Röd vrålapa (Alouatta seniculus) Dieten består till stor del av gröna blad, och helst äldre blad eftersom de är rikare på näring. 

Jaguar

Jaguar (Panthera onca) Varje individ kräver ett revir på minst 1000 km2

Jättemyrslok

Jättemyrslok (Myrmecophaga tridactyla) För att vila gömmer de sig i tät vegetation eller i naturliga grottor 

Jättebälta

Jättebälta (Priodontes maximus) Det största hotet är människans behov av jordbruksmark samt att de jagas för köttets skull.

Skyddar djur och natur i Amazonas

Vi har många leverantörer i Sydamerika och därför kändes det naturligt och viktigt att agera i dessa områden. I Peru kommer vi att bidra till att bevara regnskogen som är i utkanten av Amazonas.

I östra Peru där Amazonas är som tätast ligger vårt klimatkompensationsprojekt Madre de Dios Amazon REDD project. Projektet ger ett skydd för ett helt unikt natur- och djurliv. Forskare har beräknat att 10% av alla djurarter i området kan vara okända. Sedan augusti 2011 skär en stor motorväg genom regionen som ansluter den brasilianska delen av Amazonas med Stilla havskusten.

Detta har medfört problem med illegal avskogning i området. Tack vare detta klimatkompensationsprojekt finns nu finansiering så att lokalbefolkningen, Yine-stammen får bättre resurser så att den olagliga skogsavverkningen kan hanteras. Det leder till hållbart skogsbruk och en långsiktig plan för hela regionen.

Genom projektet får även lokala stammar skydd och kan bevara sin kultur. Madre de Dios-projektet ligger även nära det område som hör till Vilcabamba-Amboro, en av världens största hotspots för biologisk mångfald, som betyder ett rikt natur- och djurliv. Tack vare att regnskogen står under beskydd finns det goda möjligheter för utrotningshotade arter att överleva i detta område. Följ våra gröna steg in i djungeln där vi skyddar unika träd- och djurarter.

Bilder från Peru

  • Pic0
  • Pic1
  • Pic11
  • Pic18
  • Pic22
  • Pic29
  • Pic3
  • Pic30