risenta 1d

Paj en torsdag? En väldigt trevlig idé, eller hur!

Risotto med olivstekt lax

Ger en härlig doft av Italien med sin oemotståndliga smakkombination av späd babyspenat, paprika, oliver, citron och kapris. Toppa med parmesanost före serveringen.

  • Tid: 60min
  • Pers/st: 4

Gör så här:

Risotto:
1. Grilla paprikan i ugn eller panna, skär till lagom stora bitar.
2. Skölj spenaten.
3. Hacka schalottenlökarna fint.
4. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk.
5. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter.
6. Tillsätt vinet.
7. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
8. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt.
9. Rör i den färskrivna parmesanosten och eventuellt en extra klick smör.

Olivstekt lax:
1. Salta och peppra laxen. Bryn på ena sidan ca 3 minuter.
2. Vänd laxen, tillsätt oliver, kapris och pressa över en citron. Fortsätt steka ca 3-4 minuter.

När risotton är klar, vänd ned spenaten och paprikan. Servera med laxen, skeda över oliverna, kaprisen samt citronskyn. Toppa gärna risotton med hyvlad parmesan.

Ingredienser
  • 1 paprika
  • 1 påse bladspenat, sköljd
  • 4 bitar laxfilé
  • 4 msk olivolja
  • ca 20 calamataoliver, kärnan borttagen
  • ca 20 coctailkapris
  •  
  • Grundrecept risotto:
  • 4 dl Risenta Avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 8-9 dl hönsbuljong
  • 1-2 dl färskriven parmesanost
  • salt & peppar