lussebullar på plåt

Härliga och glutenfria lussebullar. Med detta recept får du smarriga och saftiga lussebullar.

Ingredienser:

24 st
  • 25 g jäst
  • 1 paket Santa Maria Saffran Paste
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 7 dl mjölk
  • 4 dl Rismjöl
  • 2 dl Bovetemjöl
  • 2 dl Teffmjöl
  • 1.5 dl potatismjöl
  • 0.75 dl Psylliumfiber
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk Xantangum
  • 1 st ägg
    Pensling:
  • 1 st ägg
  • 1 dl russin

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och lägg i saffran paste*, socker och vaniljsocker.
  2. Smält smör. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
  3. Häll vätskan över jästen och tillsätt resterande råvaror.
  4. Arbeta degen smidig några minuter.
  5. Låt degen jäsa i 1 timme under bakduk.
  6. Sätt under tiden ugnen på 225˚C.
  7. Dela upp degen i 24 lika stora bitar, baka ut julkusar. Använd rismjöl om degen är för kladdig.
  8. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och stoppa i russin.
  9. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30–45 minuter.
  10. Pensla med uppvispat ägg.
  11. Grädda mitt i ugnen i cirka 10–14 minuter. Låt lussebullarna svalna på galler.

*Det går även bra att byta ut saffran paste med 1g Santa Maria Saffran.

Tips! Xantangum hittar man oftast på hyllan med glutenfria produkter i butiken.

 Fråga oss