
Baka enkla och goda hasselnötsgifflar med vårt recept.
Ingredienser:
20 st
- 75 g smör
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 dl Hasselnötsmjöl
- 1 st ägg
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk malen kardemumma
- 9 dl vetemjöl special
- 2 dl Hasselnötsmjöl
- 100 g smör
- 0.5 dl strösocker
- 1 st ägg
Fyllning:
- 1 st ägg
Pensling:
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200⁰C
- Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet och blanda sedan hasselnötsmjöl, ägg, socker, salt, kardemumma och så mycket mjöl, att degen blir lagom fast.
- Låt den jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
- Blanda ihop smör (rumsvarmt), hasselnötsmjöl smidigt med sockret och ägget.
- Dela degen i 3 delar och kavla ut dem till långa remsor. Skär ut 8 avlånga trekants snibbar. Lägg en klick nötfyllning och ev annan fyllning. Rulla ihop och forma till gifflar.
- Lägg dem på bakplåtspapper. Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek. Pensla med ägg.
- Grädda mitt i ugnen 10–14 min i 200⁰C (vanlig standard ugn).