Vi vill att så många som möjligt ska kunna äta våra produkter, även de som är allergiska, vi gör därför allt vi kan för att säkerställa att allergena produkter hanteras på ett sätt som att de inte ska spridas. Detta möjliggör vi genom strikta rutiner för allt från rengöring till hur produkten ska hanteras på vårt lager.

Vi vet att det kan vara väldigt begränsande att ha en allergi och att du hela tiden måste tänka på vad du stoppar i dig. För att underlätta för dig i vardagen vill vi att ska du känna dig trygg med den märkning som finns på våra produkter. Vi är därför noga med att märka ut både vad som är glutenfritt och vilka produkter som eventuellt kan innehålla spår av allergener. Denna risk finns eftersom vissa råvaror kommer i kontakt med till exempel vete eller soja redan ute på fältet vilket gör att de är svåra att rensa till 100%. Risken för allergener finns också om produkten packas på en linje som inte går att rengöra med vatten eller om det produktionstekniskt inte är möjligt att rengöra mellan varje produkt.

Så läs alltid på förpackningen om det är så att du är allergisk mot något!

Våra glutenfria produkter

Som en naturlig följd av att vi vill erbjuda produkter till alla, så har vi på Risenta sedan många år tillbaka ett brett sortiment med glutenfria produkter. Det är främst olika slags mjöl som är naturligt fria från gluten. Dessa är alla märkta med Celiakiförbundets symbol ”det överkorsade axet” och innehåller garanterat under 20mg/kg gluten (enligt EU-förordningen nr 41/2009).

Två typer av överkänslighet

Det finns två olika typer av reaktioner vid matöverkänslighet, en reaktion där det är immunförsvaret som reagerar (immunologisk reaktion) och en reaktion som sker utan inblandning av immunförsvaret (icke-immunologisk). Exempel på icke-immunologisk överkänslighet är laktosintolerans som beror på brist av ett enzym som bryter ner mjölksockret (laktos) i mage/tarm.

Immunologiska reaktioner

Dessa reaktioner beror på att immunförsvaret hos den allergiska personen reagerar på specifika proteiner i livsmedlet. Kroppen tror att detta är något främmande som den behöver försvara sig emot och bildar så kallade antikroppar mot proteinet som gör att en reaktion uppstår i kroppen.

Man räknar med att 1-2% av den vuxna befolkningen och 5-8% av barn har någon form av livsmedelsallergi. De som är allergiska som barn behöver inte alltid vara det som vuxna, detta gäller speciellt överkänslighet mot ägg och mjölk, som ofta försvinner när man blir äldre.

Det finns även överkänslighet orsakad av korsallergier, det betyder att om man är pollenallergiker kan man utveckla allergi även mot hasselnötter, mandel, äpple och råa morötter. Inkluderat dessa personer kan man räkna med att 15-20% av vuxna undviker livsmedel på grund av överkänslighet.

Symptom vid allergi

Man kan få en reaktion direkt när man äter det man är allergisk mot, eller först efter flera timmar. Exempel på symptom är:

  • Problem med luftvägarna – snuva, rinnande ögon, astma, andningsproblem, svullnad av läppar, munhåla och svalg
  • Mag-tarmproblem – illamående, ont i magen, kräkningar, diarré
  • Hudproblem – nässelutslag, klåda, eksem
  • Anafylaktisk chock – blodtrycksfall, kramper i luftvägarna och chocktillstånd. Detta är ett livshotande tillstånd som tack och lov är ovanligt.

Allergena livsmedel

Utifrån vilka allergier som är vanligast har man inom EU ställt samman en lista på livsmedel/ämnen som klassas som allergena och som alltid måste skrivas ut på ingrediensförteckningen på förpackningen och som måste anges i de fall det finns risk för spår av ämnet i livsmedlet.

Dessa allergener är följande:

- Spannmål som innehåller gluten
- Kräftdjur
- Ägg
- Fisk
- Jordnötter
- Sojabönor
- Mjölk
- Nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashew, pekannöt, paranöt, pistagekärnor, macadamianöt, queenlandsnöt)
- Selleri
- Senap
- Sesamfrö
- Svaveldioxid och sulfit (i halter över 10mg/kg eller 10mg/l)

Man kan dock vara allergisk mot ”det mesta”, men dessa är de allra vanligaste ämnena som många reagerar på.

Hur många är allergiska mot nötter?

Allergi mot olika nötter är relativt vanligt. Det finns inga exakta siffror för Sveriges del, men i USA räknar man med att mellan 0,5 till 1% av befolkningen är allergiska mot olika nötter. De vanligaste allergierna är mot valnöt, cashew, mandel, pekannöt och pistagekärnor.

Vid matallergi är det vissa protein i maten som får kroppens immunförsvar att reagera. Då sker en allergisk reaktion. Alla nötter innehåller relativt hög andel protein, vanligtvis mellan 10 och 20%. Dessa proteiner är av sådant slag att de klassas som starkt allergena, detta på grund av deras uppbyggnad. Därför kan det räcka med mycket små mängder nötter för att utlösa en allergisk reaktion.

Man kan vara allergisk mot endast en nöt eller flera olika sorters nötter, då de ofta är besläktade med varandra. De flesta reaktioner vid nötallergi är snabba och sker inom två timmar efter intag. Nötallergi kan uppträda i alla åldrar och till skillnad från vissa andra allergier växer den oftast inte bort med åren. Vissa personer med kraftig allergi kan reagera på nötter via luften, så kallad luftburen allergi.

Vilka symtom får man vid nötallergi?

Hur man reagerar vid nötallergi är olika, det kan vara allt från relativt ofarliga symtom som nässelfeber, klåda och eksem, till så kallad anafylaktiska reaktioner, som kan vara livshotande om man inte får hjälp i tid.

Vad är en korsreaktion för något?

Du som är björkpollenallergiker kanske har märkt att du är känslig mot vissa nötter? Denna typ av allergisk reaktion sker på grund av en så kallad korsreaktion, då proteinet från nöten är snarlikt det från pollen. Den här reaktionen ses framförallt kopplad till allergi mot hasselnöt, paranöt och valnöt samt mandel. Korsreaktioner brukar dock inte ge allvarliga symtom utan oftast ge magbesvär och/eller kli i mun och svalg. Blodprov kan visa om det handlar om korsallergi eller så kallad ”äkta” allergi.




 Fråga oss